Původně gotický farní kostel sv. Michaela Archanděla pochází z první poloviny 14. století. Za husitských válek pobořen. Od r. 1608 luteránský. Za třicetileté války pobořen Švédy. V letech 1651-1653 přestavěn barokně, v letech 1814-1815 klasicistně. Po roce 1945 chátral, opravy začaly v roce 2006.
© Milan Caha 08/2019
Brložec (německy Pürles) je malá vesnice, dnes část obce Štědrá. Z dalších památek se zde dochovala pouze socha svatého Jana Nepomuckého na návsi, další zdejší památky zanikly. Barokní fara byla zbořena v 60. letech 20. století, zámek v 70. letech vyhořel a v 80. letech byly jeho ruiny odstraněny. V obci zastavují autobusy mezi Toužimí a Žluticemi, nejbližší vlaková zastávka je ve Smilově.
1.4. 2021
historie

Farní kostel sv. Michaela Archanděla z první poloviny 14. století byl původně vystavěn v gotickém slohu. Fara je v Brložci zmiňována r. 1358, první uváděný farář Johann spravoval i kostel sv. Vavřince (viz samostatné heslo) v nedalekém Komárově. Za husitských válek byl kostel pobořen a později obnoven. V roce 1540 je zde uváděn katolický farář Frind. Od roku 1608 působili v Brložci protestantští kazatelé, jelikož majitel zdejšího panství Nikolas Račín z Račína zavedl roku 1571 na svém panství luteránství. Ve výčtu zdejších kazatelů byla v té době i jedna žena. Luteráni kostel spravovali do roku 1626. Za třicetileté války byl kostel pobořen, tentokrát vojsky švédskými. Po rekatolizaci na zdejší faru přišli kněží z Teplé. Páter Hroznata založil roku 1651 křestní knihu, která je nejstarším zachovaným dokumentem v této oblasti. Mezi lety 1648-1650 byla v těsném sousedství kostela vystavěna nová barokní fara. Ta se…  číst dále

Karlovarský kraj,  Karlovy Vary  (KV), Brložec