Původní dřevěný kostel vystavěn roku 1384. V letech 1782–84 vystavěn pozdně barokní kostel, v současné době značně zchátralý.
Průčelí kostela s věží
© Pavel Vítek 09/2009
Skytaly, místní část města Vroutek, leží 7 km západně od Vroutku, 14 km jihozápadně od Podbořan a 7 km východně od Valče. Západně od obce se začínají zvedat Doupovské hory, nyní vojenský újezd Hradiště. Kostel sv. Markéty se nachází v západní části obce, při silnici vedoucí do Valče.

historie

Již k roku 1358 dokládají konfirmační knihy existenci fary ve Skytalech. Založení kostela sahá k roku 1384. Tehdy se jednalo o dřevěnou stavbu. Současný kostel je pozdně barokní stavba z let 1782–1784. Jelikož Skytaly leží v regionu, který byl v minulosti téměř zcela obydlen obyvateli německé národnosti, po odsunu Němců údržba kostela nebyla skoro žádná. Kostel je nyní v dosti žalostném stavu.

popis

Kostel sv. Markéty je jednolodní stavba s pravoúhle zakončeným presbytářem se sakristií. V ose kostela na západní straně se nachází hranolovitá věž, jejímž průchodem je veden hlavní vchod. Zařízení kostela, pokud nějaké v kostele ještě zbylo, pochází z doby výstavby kostela.
    Ústecký kraj,  Louny  (LN), Skytaly