Na místě gotického hradu postavil Mikuláš z Lobkovic renesanční zámek. R. 1708 byl barokně přestavěn. 1856-8 za Lažaňských z Bukové prošel barokní přestavbou. Zámek je dvou i jednopatrová budova, východní křídlo má arkády s křížovou klenbou.
Zámek Chyše - letecký snímek
Původně renesanční zámek Mikuláše z Lobkovic, vystavěný na místě gotického hradu, přestavěný barokně r. 1708 zřejmě F.M. Kaňkou. Výrazně přestavěn novogoticky (s italskými vlivy) I. Ullmannem za Prokopa III. Lažanského. V současnosti postupně rekonstruován.
Simona, 30.5. 2003

Stručné shrnutí

Původně hrad založil ve 13. století Odolen, předek pánů Pětipeských z Chyš, kteří jej pak drželi až do poloviny 14. století. Za husitských válek zbořen, obnoven až za Buriana z Gutštejna někdy po roce 1473. Anežka z Gutštejna se roku 1566 provdala za Mikuláše z Lobkovic; za něho hrad renesančně přestavěn. Krakovští z Kolovrat zámek upravovali barokně v 18. století, od roku 1766 jej vlastnili Lažanští z Bukové, za nichž byla v letech 1856 - 1858 provedena pseudogotická přestavba celého zámku pod vedením V. I. Ullmanna. Mohutná budova se čtyřmi jedno- a dvoupatrovými budovami okolo nádvoří, v průčelí dvě velké věže. Ve východním křídle do nádvoří arkády. V přízemí zachována místnost s valenou klenbou a výsečemi, se štukovou výzdobou a nástropním obrazem od P. Brandla z roku 1708. Na stropě vedlejšího sálu bohatá štuková výzdoba. Ostatní místnosti novodobě upraveny.

Informační tabule, 8.7. 2003

Další texty historie