Bílov je ves slovanského původu, založená na konci 12. století. Zdejší kamenná boží muka byla postavena roku 1549 a stojí na východním okraji obce. Na oblém sloupu je čtyřhranná kaplička s obdélnými segmentem zakončenými výklenky, která plynule přechází do kamenného kříže.
© Prudký Martin, 10/2014
Boží muka jsou jednoduchou stavbou, tvořenou sloupem nebo pilířem. Mají symbolizovat sloup, u nějž byl, na rozkaz římského prokurátora Pontia Pilata, bičován Pán Ježíš Kristus. Bývala stavěna na návrších a rozcestích od 14. století, nebo také na místech kde někdo tragicky zemřel. Často je obklopují stromy. Původně byla budována ze dřeva, později z kamene a od poloviny 18. století také z cihel, na vrcholu opatřená křížem. Jejich počet byl poprvé redukován za husitských válek a podruhé během bolševické kolektivizace v nedávné minulosti. Kamenná boží muka v Bílově byla zhotovena roku 1549 a umístěna jsou na východním okraji obce při výjezdu na Kralovice. Na oblém sloupu je čtyřhranná kaplička s obdélnými segmentem zakončenými výklenky, která plynule přechází do kamenného kříže.
Prudký Martin podle Slabikář návštěvníků památek – Jaroslav Herout, 26.10. 2014
Plzeňský kraj,  Plzeň-sever  (PS), Bílov