Kdy byl mlýn založen dostupné prameny neuvádějí, bylo to ale před polovinou 18. století. Poslední mlynář byl Friedrich Schop, vlastnící mlýn před r. 1945. Mlýn byl opuštěn na konci 40. či začátku 50. let 20. století. Dnes je areál zarostlý vegetací, ze které vystupují rozvaliny jednotlivých budov.
© Milan Caha 05/2020
K mlýnu v minulosti vedlo několik cest. Dnes je většina z nich zaniklá a areál bývalého mlýna je nejsnáze dostupný cestou, která začíná na jižním okraji Čichalova, hned za posledním domem vesnice. Cesta je ještě několik set metrů (s opatrností a za sucha) sjízdná, posledních cca 500 metrů je ale téměř zaniklá.
26.5. 2020
historie

Kdy byl založen vodní mlýn na potoce Malá Trasovka u obce Čichalov dostupné prameny neuvádějí. Jisté je, že se tak stalo před polovinou 18. století, protože mlýn je zobrazen na mapě, která vznikla z I. vojenského mapování (1764–68). Mlýn pak je zobrazen i na dalších mapách, podle mapy byl v 19 století zděný. Někdy v 19. století byla do ohradní zdi mlýna začleněna kaplička z lomového v kamene, zasvěcená Panně Marii. Posledním mlynářem, který je zde uváděn, byl Friedrich Schop. Ten byl majitelem i před koncem války a jako jeden z mála místních německých obyvatel nebyl odsunut. Mlýn byl opuštěn na konci 40. či začátku 50. let 20. století. Rozvalené zbytky stavby jsou patrné ještě na leteckém snímkování z roku 1952, dnes je areál mlýna zarostlý bujnou vegetací, ze které vystupují rozvaliny jednotlivých budov. Rovněž zanikly přístupové cesty k mlýnu, nedaleko jádra mlýniště se zachovaly ruiny mostku přes Malou Trasovku.

Karlovarský kraj,  Karlovy Vary  (KV), Čichalov