Moje místa 0
Starý kostel sv. Bartoloměje prokazatelně existoval r. 1567, kdy je datován zvon, je však patrně starší. Dřevěná jednolodní stavba s malou průčelní věží přestavěna r. 1871. Roku 1895 sloužena poslední mše a r. 1896 byl zbořen a dřevo rozprodáno.
Pohled na starý kostelík a hřbitov od severozápadu
Graficke pismenko Nejstarší a po dlouhou dobu jediný kostel v Kopřivnici – dřevěný kostelík sv. Bartoloměje – byste dnes v tomto rozvíjejícím se městě hledali marně. Přesně před 100 lety byl plánovitě zbořen. Kostelík se nacházel v samém centru staré Kopřivnice, mezi fojtstvím a potůčkem Kopřivničkou. Dnes v těchto místech najdete jen malý parčík s pozůstatky někdejšího hřbitova kolem kostela. Na jihu sousedí s areálem zaniklého kostelíka hřiště školy, na severu a západě moderní sídliště a na východě potok Kopřivnička. Ačkoliv se jedná o objekt zaniklý, jednalo se o význačnou památku nejen Kopřivnice, ale i regionu, který je na dřevěné ...

Historie dřevěného kostelíka sv. Bartoloměje
    Starý dřevěný kostelík byl zasvěcen sv. Bartoloměji, apoštolu a mučedníku. Nejstarší datum, kdy víme jistě, že již stál, je rok 1567. Tímto letopočtem byl opatřen nejstarší zvon ve věži, sv. Václav. Dle místních badatelů je však kostel patrně staršího založení. Jedna z poněkud nadnesených teorií mluví dokonce o založení kostela ve 13. století, avšak pravděpodobnější je až konec 14. století či začátek 15., kdy vzniká i ves Kopřivnice. Hmota

Jan P. Štěpánek podle J. Tichánek: Stará Kopřivnice v dokumentech a fotografiích, Město Kopřivnice, Kopřivnice 2005, 23.10. 2006
    Kostelní zvony
    Největší památkou kostela sv. Bartoloměje byl zvon z roku 1567 zasvěcený sv. Václavu. Byl největší ze tří zvonů a vydával nejkvalitnější zvuk. Na svém obvodu nesl reliéf českého lva a na protilehlé straně tři lilie. Nese tyto nápisy: VERBVM + DOMINI + MANET + INAETERNVM + INRI + 1567 a ZABARTO + FOGTA +APVR + YANA WELCZO + GVRZECZKA + GEDNATEL + TOHO + SLIT + IEST. Druhý, poněkud menší zvon pochází z roku 1738 a je zasvěcen sv. Bartoloměji,

Popis starého dřevěného kostela sv. Bartoloměje
    Objekt kostela byl vystavěn stejně jako i věž z jedlového dříví. Zadní polovina kostela spolu s presbyteriem pak byla zvenčí obita ještě šindelem. Vstupní polovina kostela byla pokryta dřevěnými palubkami. Klády z nichž byl kostel vystavěn prý byly tak kvalitní a mohutné, že sklidily obdiv i olomouckého arcibiskupa kardinála Bedřicha z Fürstenbergu. Původní čtyři kostelní okna byla po rozšíření kostela o dřevěné pavlače rozšířena o další dvě.