Funkcionalistická budova radnice z let 1936 - 38 nahradila budovu staré radnice na témže místě.
Celkový pohled na budovu radnice přes hlavní příborské náměstí Sigmunda Freuda
© Jan P. Štěpánek 04/2006
Graficke pismenko V historické zástavbě cenného příborského centrálního náměstí Sigmunda Freuda působí místní radnice trochu jako "pěst na oko".
Zdejší radní dům nebyl postaven v barokním či klasicistním slohu, jak tomu je u okolních měšťanských domů, nýbrž ve slohu funkcionalistickém v letech 1936 - 1938. Před stavbou nové radnice stávala na témže místě radnice stará, avšak přestala vyhovovat nárokům doby na svou honosnost a prostornost, a proto byla nahrazena budovou novou, v tehdy moderním a zajímavém funkcionalistickém slohu.
Přes všechny zápory, které budova v historickém okolí může v někom vyvolávat, i ona je dnes již historickou součástí koloritu náměstí S. Freuda a celého Příbora.

historie

Dvoupatrová dvoukřídlá funkcionalistická budova, postavená v letech 1936 - 1938 na místě staré renesanční radnice, která byla v letech 1850 a 1896 rozšířena přikoupením sousedních domů (č.p. 17 a č.p. 19). Nachází se v nárožní poloze, ukončující řadovou zástavbu západní fronty náměstí. Do náměstí je objekt obrácen čtyřosým křídlem s převýšenou nárožní věžicí s hodinami. V jednoduchém interiéru se dominantně uplatňují především komunikační

61-62 Ostravsko
     Nový Jičín  (NJ)