Třanovice jsou prasídlem rodu Pelhřimů z Třánkovic. Není známo, kým byl zámek založen. Je zachycen na mapách, avšak mezi léty 1836 až 1907 zanikl. Zachoval se pouze hospodářský dvůr s panskou správní budovou, která byla na sklonku roku 2005 zbořena.
Celkový pohled na průjezd do dvora a správní budovu již zaniklého zámku (před demolicí)
Graficke pismenko Třanovický zámek již nestojí bezmála 150 let, avšak milovníci historie mohou jeho stopy a duch nalézt v obci ještě i dnes. Zámek se nacházel v areálu bývalého panského dvora, pozdějšího státního statku, který se v takřka neporušené podobě zachoval až do začátku 90. let 20. století. Ke dvoru je nejsnadnější se dostat, pokud na křižovatce hlavní silnice Frýdek – Těšín v centru obce odbočíte k severu. Minete místní kostel z režného zdiva, samoobsluhu, několik bytovek a nyní již po pravé ruce máte budovy bývalého panského dvora. Jediný to pozůstatek na bývalou slávu třanovického zámeckého sídla. Správně bych měl napsat stávaly budovy panského ...

Historie třanovického panství
    Horní a Dolní Třanovice v etapě vrcholného feudalismu tvořily jedinou vesnici. Ve starším období se ves jmenovala Třankovice. Původní Třanovice představovaly středně rozsáhlou ves asi s 15-20 franckými lány zemědělské půdy, tj. zhruba asi 400 – 500 ha. Ves vznikla patrně ve 14. století, nejdříve zřejmě po roce 1305 a byla sídlem rodu, který se podle ní označoval jako Pelhřimové z Třankovic. Pelhřimové z Třankovic se později rozšířili po celém

Šlechtická sídla na Frýdecko - Místecku (J. Tichánek a kolektiv, 2006), Jan P. Štěpánek, 14.7. 2006

61-62 Ostravsko