Bývalý zámek postavený po r. 1653 Waderny z Dundy. Od r. 1671 jej vlastnili Žerotínové, v 18. stol. pak Winklerové z Winkelsbergu a od r. 1768 rod Sylva-Taroucca, kteří jej vlastnili až do 20. let 20. století. V r. 1948 znárodněn. Dnes kanceláře zemědělského družstva.
Zámek Drahanovice
Graficke pismenko Ves byla od 14. století majetkem příslušníků nižší šlechty. Byly zde postaveny dvě tvrze. Pozůstatkem té dolní je dodnes zachovalá Černá věž. Ta sloužila jako obydlí rodu Drahanovských ze Stvolové až do doby pobělohorských konfiskací. Tehdy byla tvrz postoupena v roce 1634 kněžně Contecroi. V roce 1641 ji získal Jan Waderborn z Dundy. Jeho syn již nechtěl k bydlení využívat tvrz a proto si v blízkosti věže nechal postavit prostý zámek. V roce 1671 koupili zámek Žerotínové, po nich jej v roce 1724 získal Antonín Dominik Winkler z Winkelsbergu. V roce 1768 zámek získal Emanuel Telles Duca de Sylva-Taroucca a jejich rodu patřil až do ...
Vlastislav Mareček, F.Musil, Neznámé zámky Moravy a Slezska,Šmíra-Print 2015, 16.8. 2016

popis

Areál dvora s bývalou tvrzí a zámkem (č. p. 16) stojí uprostřed vsi na západní straně dvora. Zámek je jednopatrová obdélná budova s nízkou pultovou střechou. Objekt je značně zmodernizovaný, směrem k jihu byla budova rozšířena moderní přístavbou. Nejstarší částí jsou valeně klenuté sklepy pod jeho severní částí.