V jádru pozdně renesanční jednopatrová barokní budova na obdélném půdorysu. V letech 1779 a 1818 byla klasicistně upravena Na průčelí je pamětní deska kněze a spisovatele Václava Kosmáka. Součástí farního areálu jsou zbytky městského opevnění, okrouhlá bašta a fortna zvaná „Pod farou“.
© Milan Caha 06/2021
V jádru pozdně renesanční mohutná jednopatrová barokní budova na obdélném půdorysu stojí v dominantní pozici na srázu na okraji historického jádra Moravských Budějovic. Budova byla v letech 1779 a 1818 klasicistně upravena. Na průčelí je pamětní deska kněze a spisovatele Václava Kosmáka, zvaného Homér moravského lidu. Součástí farního areálu jsou i zbytky městského opevnění, které tvoří části hradeb, okrouhlá bašta a fortna zvaná „Pod farou“.
Vysočina,  Třebíč  (TR), Moravské Budějovice