Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
tvrz Lusthaus, Drahanovice

tvrz Lusthaus

Lusthós, Horní tvrz Drahanovice
Samota Lusthaus vznikla jako myslivna a hostinec v 2. pol. 17. stol. na místě asi původního tzv. Horního dvora, možná i středověké tvrze (doposud jsou spíše nejasnosti). Objekt zanikl při husitském tažení. Dějiny místa jsou spjaté s nedalekými Drahanovicemi.
© Luděk Vláčil 02/2016
Graficke pismenko Samota Lusthaus se nachází na východním svahu Velkého Kosíře, asi 1 km jihovýchodně od Drahanovic. Již od prvního pohledu je jasné, že se jedná o starobylou stavbu. Podle starších studií se uvažovalo o tom, že se jednalo o tzv. Horní drahanovickou tvrz. Zřejmě první, kdo tuto variantu písemně zveřejnil, byl v roce 1958 expert na středověkou architekturu Zdeněk Gardavský. Vše bylo asi zapříčiněno informací, že ve vesnici byla tvrz s dolním dvorem, a že tedy musel existovat i nějaký horní dvůr (časem však přibyl i další). O něm je první písemná zmínka roku 1353, kdy jej Bušek z Drahanovic postoupil své ženě Wichně. Právě na základě této ...
Ivo Rozehnal - zdroje: weby turistika.cz, cernavez.cz, GARDAVSKÝ, Zdeněk: Dvě význačné tvrze Olomouckého kraje. In: Sborník Krajského muzea v Olomouci, Oddíl B, společenské vědy, r. 4, 1958, s. 307–319. J.Šmíd 2004 Středomoravskámohylová pohřebiště KNP, 21.1. 2016