Pozůstatky zemního fortu vybudovaného na podzim r. 1854 jako součást fortového věnce kolem pevnosti Olomouc. V r. 1866 byla kompletně přestavěna. Při stavbě dálnice na přelomu 20.-21. stol. byl do té doby dobře zřetelný reliéf pevnůstky poničen. Dodnes jsou patrné jen zbytky valu.
© Luděk Vláčil 10/2015
Graficke pismenko Pozůstatky zemního fortu VIII, který byl součástí fortového věnce kolem pevnosti Olomouc, se nacházejí jižně od města Olomouc v lokalitě nazývané „Luční rybník“, severně od nedalekého hospodářského dvora zvaného Nový dvůr. V areálu bývalé pevnůstky sídlí soukromá firma na drcení stavebního odpadu a prohlídka je možná pouze zvenčí. U brány do areálu je umístěna informační cedule popisující historii této pevnůstky.

historie

Zemní fort VIII byl vybudován na podzim roku 1854 v době Krymské války v lokalitě nazývané „Luční rybník“, severně od hospodářského dvora, zvaného Nový dvůr. Pevnůstku tvořil zemní val na půlkruhovém půdorysu s předsunutým příkopem a kolem něj byla po celém obvodu dřevěná palisáda. V zázemí fortu stál dřevěný srub, kde byla prachárna a ubytovny vojáků. V roce 1854 bylo na valu pevnůstky 10 děl. Fort VIII vyplňoval obvod fortového věnce u cesty z

Luděk Vláčil - zdroj: http://cisarska-pevnost.cz a další, 2.10. 2015