Rozsáhlý hrad na pobřeží Severního moře v hrabství Northumbria na severu Anglie. Původně keltská a od roku 547 anglosaská pevnost. Po roce 1066 normanský hrad, od roku 1095 až do začátku 17. století královský. Dnes v majetku rodu Armstrongů.
Pohled na hrad od JZ z vesnice Bamburgh.
Protáhlá hradní dispozice o délce přibližně 350 m má celkem tři díly, jádro hradu na nejvyšším východním konci kopce, střední předhradí a nejnižší západní předhradí. Přístupová cesta stoupá do středního předhradí po východním a severním úbočí kopce pod jádrem hradu. Západní předhradí je přístupné z předhradí středního a na hlavní komunikační trase do hradu tak neleží. První brána stojí na východním úpatí kopce. Má podobu drobného dvouvěžového branského domu (twin-towered gatehouse). Portál brány je sevřený mezi dvěma válcovými věžemi. Po levé straně stoupá hradba od branského domu k jádru hradu. Hradní posádka tak měla možnost touto hradbou rychle sestoupit z jádra hradu k první bráně. Cesta dále stoupá k obdélné branské věži s druhou bránou. Po levé straně je prudký severní svah hradního kopce a na pravé straně je cesta sevřená hradbou spojující obě brány. Stejné je to pak i za druhou bránou až do prostoru středního předhradí. Třetí brána do středního předhradí dnes již nestojí a stejné je to i se čtvrtou bránou do jádra hradu. Čtvrtá brána stála u čtverhranného donjonu (obytné a obranné věže), který je původní z 12. století. Vstupní portál donjonu je v přízemí východního průčelí, přístupný přímo z nádvoří jádra hradu. V přízemí donjonu je studna, která pochází z doby anglosaské pevnosti a je tak daleko starší než hrad samotný. Studna je 44 m hluboká a téměř 2 m široká. Voda je v ní dodnes. Za donjonem se rozkládá protáhlé jádro hradu s traktem paláců na jižní straně. Tyto paláce byly spolu s velkým sálem znovu postaveny na původních zříceninách při rekonstrukci v letech 1894-1905. Jejich interiéry jsou dnes návštěvníkům přístupné. Na východním konci jádra hradu je k vidění obrys hradní kaple. S výjimkou presbyteria se ale jedná o novostavbu z let 1894-1905 na základech kaple z 12. století. Původně tu stála…  číst dále
Pavel Semple, 5.12. 2015
historie

Rozsáhlý hrad Bamburgh [Bambura] stojí na nevysokém skalnatém kopci na pobřeží Severního moře v hrabství Northumbria na severu Anglie. Stopy osídlení na hradním kopci spadají již do doby kamenné, bronzové a železné. První písemná zmínka o pevnosti na místě dnešního hradu pochází z roku 547, kdy ji na úkor původního keltského obyvatelstva dobyli Anglosasové pod vedením Idy z Bernicie. Ida si zde zřídil hlavní sídlo svého nového království Bernicia. Keltové se pak pevnosti nakrátko zmocnili v roce 590 v době vlády Idova syna Hussa. V době vlády svatého krále Osvalda (634-643) se Bamburgh stal centrem nového království Northumbria po sjednocení dvou království, Bernicie a Deiry. Vikingové pak pevnost zničili v roce 993. Krátce po dobytí Anglie Normany v roce 1066 byl na místě staré pevnosti postaven dřevěný hrad jako symbol porobení země a nástroj kontroly nad obyvatelstvem. Anglický král Vilém II. Rufus, syn Viléma Dobyvatele,…  číst dále

Pavel Semple, zdroj: (Bamburgh Castle Handbook, Heritage House Group, Ketteringham Hall, Wymondham, Norfolk, 2010)., 5.12. 2015

Spojené království, Anglie,