Moje místa 0
Pomník v podobě kříže označuje místo bitvy u Záblatí, svedené dne 10.6.1619 mezi stavovskou (rebelskou) armádou, vedenou Petrem Arnoštem z Mansfeldu a habsburskou armádou, vedenou Karlem Bonaventurou Buquoyem.
památník / kříž

Bitva u Záblatí

Graficke pismenko Kříž označuje místo, kde se odehrála 10.6.1619 bitva u Záblatí, jedna z prvních bitev tzv. české fáze třicetileté války (1618-1620). V této bitvě proti sobě stála stavovská armáda pod vedením generála Petra Arnošta Mansfelda a habsburská císařská armáda pod vedením maršála Karla Bonaventury Buquoye. Mansfeld před bitvou ležel v Záblatí a čekal na příjezd tří kompanií hraběte ze Solmsu. Když Buquoy zapálil nedaleké Netolice, vydal se jim na pomoc - i když se vzápětí vrátil, armáda byla rozdrobena na několik oddílů. První útok byl veden císařskými kyrysníky na Mansfeldovy vojáky v hořící vesnici. Oheň a dým způsobily problémy v orientaci, ...