Tvrz postavili po r. 1374 bratři Jaroš a Racek. Během 16. stol. byla v držení pánů z Rožmitálu, r. 1508 Zdeněk Lev tvrz přestavěl. Dále se majitelé často střídali až do r. 1700, kdy tvrz koupil Ferdinand Schwarzenberg a připojil ji k protivínskému panství. R. 1762 tvrz pobořena vichřicí.
okrouhlá věž tvrze od západu
Ves patřila kolem r. 1240 řádu křížovníků s červenou hvězdou. R. 1254 ji připojil král Přemysl Otakar II. k nově založenému městu Písku. R. 1374 koupili Drahonice bratři Jaroš a Racek a vystavěli si zde tvrz. Z dalších majitelů je znám Jaroš z Drahonic (od r. 1434), který bal zprvu ve službách Oldřicha z Rožmberka a později přestoupil k táborům. Příbuzným pozdějšího držitele Darhonic Jana Brusa Byl Bartošek, kronikář historických událostí z l. 1419 – 1443. V držení drahonického statku se vystřídali v průběhu 16. století páni z Rožmitálu, z nichž Zdeněk Lev přebudoval v r. 1508 tvrz. Jeho syn Adam Lev prodal r. 1544 Kateřině z lípy tvrz a dvůr v Drahonicích a vesnice Drahonice, Albrechtice, Kuřimany, Pivkovice a Dunovice. Sňatkem s Kateřinou získal drahonický statek Hynek Radkovec z Mirovic. Po smrti jeho ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, 26.4. 2004

Dávné přízraky
    Na zdejší tvrzi se zjevovaly přízraky dávných majitelů panství. Pověst vypravuje, že jeden z přízraků se zjevil knězi, jenž je přišel zažehnávat, a oznámil, že zde nebude pokoj, dokud majitel zámek nepřenechá jednomu z místních mlatců. Když se tak stalo, přízraky zmizely a od té doby zde nestrašilo.
    Labyrintem tajemna aneb Průvodce po magických místech Československa,M.Stejskal,nakl.Paseka, Jaroslav Špiroch , 30.7. 2009
    Jihočeský kraj,  Strakonice  (ST), Drahonice