Měšťanský dům s gotickým jádrem ze 13. stol. se prvně zmiňuje r. 1362. Koncem 16. stol. byl E. Silbachem výrazně renesančně přestavěn. Po r. 1739 v majetku T. Hirsche – pravděp. tehdy opatřen domovním znamením jelena. V průběhu let byl opakovaně stavebně upravován. V 19. stol. přistavěno 3. patro.
Olomouc - dům U Zlatého jelena
© Ivo Rozehnal, 07/2012
Graficke pismenko Jedním z významných historických domů v Olomouci je dům U Zlatého jelena. Rohový dům s výrazným domovním znamením stojí na místě dvou původních středověkých domů, prvně zmiňovaných r. 1362 (dochované sklepy jsou patrně z poč. 13. století). Domy se řadily mezi 15 privilegovaných domů, nazývaných “Pod Bohatými krámy”, které patřily olomouckému městskému patriciátu a do konce 19. století je všechny propojovalo dlouhé renesanční podloubí. Rohový dům s právem vaření piva, později i s právem vinného šenku, vlastnili většinou obchodníci. Nejstaršími písemně doloženými majiteli byli r. 1544 zmiňovaní Cyriak a Dorota Degensscherovi. Koncem 16. ...
Ivo Rozehnal, E. Horáková / tourism.olomouc.eu, olomoucky.denik.cz, 30.7. 2012