Moje místa 0
Kamenný propustek byl součástí koněspřežné dráhy České Budějovice – Linec, vybudované v l. 1825–1830, která byla nejdelší (128,7 km) a první veřejnou dráhou v Evropě. Propustek, který je neobvyklé konstrukce málo používaného šikmého křížení, byl r. 2011 staticky zajištěn. Je historickou památkou.
Pohled z náspu železnice
foto po rekonstrukci v roce 2011
Propustek najdete vedle železniční zastávky Velešín městys.
František Šrámek, 29.6. 2012

historie

Bývalá koněspřežná dráha vedla z Českých Budějovic do Lince, byla vybudována v l. 1825–1830. S doporučením na stavbu koněspřežné dráhy přišel František Josef Gerstner, realizaci provedl jeho syn, František Antonín Gerstner. R. 1827 byla do zkušebního provozu uvedena severní část dráhy, r. 1832 byla zahájena pravidelná přeprava zboží a doprava osob byla zavedena později. Na 128,7 km dlouhé trati bylo 10 stanic, z nichž 6 bylo tzv.

František Šrámek, wikipedia.org, 29.6. 2012

popis

Můstek z lomového kamene se šikmými kříži, klenutí můstku je do eliptických oblouků, klenbové zdivo je z rulových placek.
    Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku IV., Libri, 4.7. 2012