Hradiště z doby jevišovické a horákovské kultury, na výrazném kopci asi 1,5 km severozápadně od Bosonoh. Zachovány náznaky opevnění. Lokalita je zalesněna a leží mimo turistické trasy.
Celkový pohled od severu na kopec Hradisko
© Roman Řezáč 11/2006
Graficke pismenko Hradiště se nachází na výrazném kopci po pravé straně silnice z Troubska do Bystrce. K místu nevede žádná turistická cesta a leží jakoby zapomenuté, přesto v blízkosti brněnskými víkendovými turisty vyhledávaného bosonožského lesa. Nejkratší přístup je od zmíněné silnice, mimo cestu přes pole a dát se strmým svahem přímo na vrchol kopce, kde se nachází hradiště.

historie

Středověké využití místa, které by mohlo souviset s vydělením horní části příkopem a valem, není potvrzeno. První nálezy se datují k roku 1882 a učinil je F. Koudelka. Nalezenou keramiku zařadil do doby halštatské. V roce 1951 zde provedli výzkum J. Neústupný a J. Mikulášek. Celkem položili 9 sond po celém areálu hradiště a nález řadili k jevišovické kultuře z pozdní doby kamenné. Úspěšnější byli v roce 1969 E. Kazdová a J. Valentová, které

popis

Hradiště leží asi 1,5 km severozápadně od Bosonoh a asi 1 km severně od Veselky. Zaujalo výrazný kopec, který se sám jmenuje Hradisko, ve výšce 333 m.n.m. Kopec je dnes porostlý vysokými listnatými stromy. Jižně, přímo pod kopcem, pramení říčka Leskava, která dále teče jihovýchodním směrem. Hradiště zaujalo v podstatě celý vrchol kopce. Má přibližně trojúhelníkový tvar, se zaoblenými rohy, o nejdelších osách přibližně 120 a 190 m. Celková plocha