Nejstarší dochovaný most v Čechách, po pražském Juditině 2. kamenný most u nás. Poprvé písemně zmíněn až r. 1348. Postaven byl na příkaz Přemysla Otakara II. jako součást Zlaté stezky. V 18. st. byl vyzdoben barokními sochami. Věžové brány zanikly.
© Milan Caha 05/2009
Je dlouhý 109,75 metru včetně zdí na levém předmostí, čistá délka je 91,37 m. Šířka mostu je 6,25 m a výška přibližně 6 metrů nad hladinou. V současné době má most sedm klenutých oblouků (šest kruhových z původní gotické stavby a jeden segmentový při levém břehu), šest kamenných pilířů a pravý břehový pilíř.
Mass, 19.8. 2003
historie

Byl postaven jako součást Zlaté stezky na příkaz krále Přemysla Otakara II. královskou písecko-zvíkovskou stavební hutí, které vděčíme za mnohé významné gotické památky na území jižních Čech. Přesná datace vzniku mostu není známa, některé zdroje ohraničují dobu vzniku mostu roky 1263 – 1265 , většina historických pramenů se ale přesné dataci mostu vyhýbá a používá opatrnější termín konce 13.století. První dochovaná písemná zmínka o mostu pochází až z roku 1348. Na svou dobu byla stavba mostu dílem neobyčejně náročným a nákladným, jakých ve 13. století nebylo ve střední Evropě mnoho. Za povšimnutí stojí jedna z teorií výstavby mostu, podle níž byla řeka dočasně odkloněna k levému břehu a most byl stavěn v suchém řečišti a mohly tak být vykopány pevné základy. Jim mimo jiné vděčí most za svou dlouhou existenci. Na obou březích původně stály mostní věže, ty se však nezachovaly.Věž na levém břehu se zřítila během povodně v roce 1768.…  číst dále

cipisek, 19.8. 2003

pověsti

Podle ústního podání se most původně jmenoval Jelení. Nový most byl tehdy pojmenováván podle prvního uživatele, který po něm přešel. V tomto případě to byl jelen, který ráno předešel zřejmě připraveného významného činitele státní správy. Dnes se nejběžněji používá název „Starý most“ (v opozitu k „Novému mostu“ vyst. v 50. letech) nebo „Kamenný most“. Stále častěji se lze setkat , zvláště v novinářské praxi, s mylným pojmenováním „Juditin most“.

Jihočeský kraj,  Písek  (PI), Písek