čtyřúhelníkové valy

Kokrdov, Na Kokrdech, Hagenowna, Viereckschanzen
Čtyřúhelníkové valy Kokrdov jsou pozůstatkem keltského sakrálního místa z doby laténské. Obdobu obětiště můžeme nalézt na více místech střední i západní Evropy. Původně mělo dvě stavební fáze a zemní zbytky využili ve středověku husité jako opevněný tábor.
Jižní, nejvyšší strana valu.
© Prudký Martin, 04/2017
Čtyřúhelníkové valy Kokrdov jsou zbytky zemního opevnění v jihovýchodním cípu Olešenského lesa, v blízkosti hájovny Na Kokrdech. Pochází z doby laténské (400 až 25/35 před Kristem), kdy naše území obývalo společenství keltských Bójů. Podobné zemní útvary jsou časté nejen u nás ale i v jižním Německu, zvané zde Vierschanze. Archeologický průzkum, provedený roku 1976 Tomášem Durdíkem a o rok později Jiřím Waldhauserem, prokázal dvě fáze výstavby. První použila jako opevnění kůlovou palisádu a druhá hliněný val s příkopem. Areál místy poškozený těžbou písku má rozměry 51 x 49 metrů, současná výška valu kolísá od 0,75 do 1,5 metru. V jihovýchodním nároží se nalézala nadzemní kůlová stavba o rozměrech 5,5 x 4,5 metrů, sloužící snad ...
Prudký Martin podle Historické památky Rakovnicka – Tomáš Bednařík, Jiří Waldhauser - Archeologické rozhledy 4/92, 11.4. 2017

hradiště
     Rakovník  (RA)