Jednolodní kostel, původem románský, patrně již z 2. poloviny 12. století. Románskou stavbu pozměnila gotická přestavba a barokní úpravy z 18. století. Z 18. století je i zvonice. Kostel má dominantní polohu na nepravidelné, zčásti zastavěné návsi.
kostel od jihu, v popředí zeď bývalého hřbitova se vstupem
Starobylá obec Kounov je prvně zmiňována k roku 1228 v predikátu Kuny (Cuno de Cunowe), svědka na listině pro klášter v Teplé. Kuna zřejmě patřil k nižší šlechtě, jehož zaniklé sídlo lze spojovat s románským kostelem sv. Víta. Románský původ kostela ověřil až průzkum z konce 80. let minulého století. Kostel sv. Víta je Kounovskou největší památkou.
Jaroslav Valečka , 2.5. 2011
pověsti

Když se roku 992 biskup Vojtěch z Říma vracel do Prahy, zabloudil v lesích. Ocitl se na lesní mýtině a spatřil ovce, spásající uschlou trávu a pod stromy sedící horkem ztrápené pastýře. Biskup požádal o trochu vody, avšak pastýři jen smutně ukázali do kamenité stráně. Tam stávala jediná studánka v okolí, místo níž teď byla jen smrdutá louže bahnité vody. Pastýři se ztrápeně podívali k nebi. Biskup, dojatý smutkem, vystoupil na kámen a počal se modlit o déšť. Zanedlouho poté začalo se v dálce blýskat a z nebe se spustil bohatý déšť. Od té doby navštěvovali poutníci toto zázračné místo. Po Vojtěchově vraždě roku 997 se lidé rozhodl postavit vedle studénky na jeho počest kapli.

L.H. (podle ceskem.cz), 7.7. 2011

Středočeský kraj,  Rakovník  (RA), Kounov