Synagoga v Kůzové stála od roku 1793, Židé se těšili přízni vrchnosti rodu Wallisů a proto zdejší komunita prosperovala a rostla. K bohoslužebným účelům sloužila do počátku 20. století, ale v roce 1949 byla prodána a dnes slouží jako víkendová chalupa.
© Prudký Martin, 07/2018
Ves Kůzová, vypálená v průběhu husitských válek, patřila od roku 1722 Wallisům, kteří velmi podporovali Židy. Již roku 1785 měli synagogu a o osm let později zde žily rodiny Emanuela Tanzera, Filipa Leederera, Alexandera Leederera, Jakoba Khona, Seelingmanna Khona, Isaka Poppera, Moisese Abillese, Moisese Khona, Judy Tanzera, Jakoba Pollaka. Židovská komunita měla v obci také vlastní školu a své zesnulé pohřbívala na nepříliš vzdáleném hřbitově v Kožlanech. Synagoga v domě č. p. 38 byla postavena v roce 1812, původně snad měla hrázděné zdivo a bohoslužby se v ní konaly až do počátku 20. století. Též v sousední Nově Vsi žilo mnoho Židů, v roce 1820 čtyřicet osm, v Kůzové to bylo dokonce devadesát devět osob. V letech 1925-1929 v Kůzové sloužil rabín Gottlieb Jacob. V průběhu II. světové války zahynuli zdejší Židé v koncentračních ...
Prudký Martin podle Obce v okolí Čisté Jaroslav Sklenář, http://zidovskehrbitovy.wz.cz/, 16.7. 2018
    Středočeský kraj,  Rakovník  (RA), Kůzová