Původně románský kostel z 13. stol. přestavěn goticky a barokně počátkem 18. stol. Ve zdivu zachovány zbytky románské stavby a gotická žebrová klenba vložená do románské apsidy.
Pohled na kostel od jihovýchodu
© Pavel Vítek 08/2010
Obec Panoší Újezd se nachází 8 km jižně od Rakovníka. Obcí prochází silnice č. 233, spojující Rakovník s Plzní. Kostel Nanebevzetí Panny Marie leží na východním okraji obce, na malém návrší, obklopený hřbitovem.
popis

Kostel Nanebevzetí Panny Marie je jednolodní stavba s odsazenou apsidou. Obdélná sakristie je vystavěna v ose kostela. V západním průčelí kostela vyzdvižena věž. Hlavní fasáda je trojosá členěná pilastry a nikami, završená štítem. Zařízení kostela je novorenesanční. Na hlavním oltáři je umístěn obraz Nanebevzetí Panny Marie z roku 1891. V chrámové věži visely dva zvony, zrekvírované roku 1917. Třetí zvon pak byl zrekvírován roku 1942 a odvezen. Před likvidací však byl uchráněn a roku 1946 se navrátil, aby byl znovu zavěšen ve věži kostela.

historie

První písemná zmínka o obci je z roku 1352. Původní románský kostel pocházel z poloviny 13. století. Již ve 14. století byl kostelem farním. Roku 1678 byla zbořena původní zvonice a roku 1718 byl kostel barokně přestavěn. Tehdy vystavěna i nová zvonice. Z původní stavby zůstal presbytář a značná část obvodového zdiva.

půdorys kostela
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek