Nedatovaná zděná hranolová boží muka s kaplicí pocházejí snad z 18. stol. Na čtvercovém soklu stojí vysoký podstavec s nikami a kordonovou římsou. Udržovaná stavba je zakončena stanovou stříškou, na níž měl být v r. 1927 umístěn ocelový kříž.
© Luděk Vláčil 05/2017
Graficke pismenko Původně samostatná vesnice Bolelouc tvoří severní část městyse Dub nad Moravou. Nejvýznamnější památkou vsi je kaple sv. Rozálie. Kromě ní se zde nachází ještě zvonice a boží muka. Kolem této drobné sakrální stavby, stojící při severozápadním okraji vesnice, prochází cyklotrasa č. 47 Olomouc-Kroměříž-Uherské Hradiště-Hodonín. Nejpozoruhodnější stavbou městyse Dub nad Moravou je bezesporu zdálky viditelný monumentální poutní barokní kostel Očišťování Panny Marie.

popis

Hranolová zděná boží muka jsou zakončena stanovou stříškou, na níž měl být v roce 1927 umístěn ocelový kříž. Na čtvercovém soklu stojí vysoký podstavec s nikami a kordonovou římsou. Nad ní se nachází kaplice se záklenky tvaru stlačeného oblouku.