fort XI

Kyselovská pevnůstka
Fort XI byl vybudován v l. 1850-1854 na Zlatém vrchu u Slavonína v rámci předsunutého fortového věnce pevnosti Olomouc. Jeho předností je stav, má zachované i kaponiery nazývané kočičí uši.
© Luděk Vláčil 07/2016
Graficke pismenko Fort XI se nachází na Zlatém vrchu u Kyselova, části Slavonína a od roku 1974 městské části města Olomouce asi 4 km jižně od centra. K fortu se nejlépe dostanete po asfaltové silnici ze Slavonína směrem k zahrádkářské kolonii na Zlatém vrchu. Po cestě je krásný výhled na Olomouc.
4.7. 2015

historie

Kyselov, část Slavonína, patřil ve 13. stol. drobným vladykům, v letech 1267-1290 se připomíná vladyka Hašek z Kyselova a v roce 1355 je zmínka o vladykovi Drslavovi z Kyselova. Po vymření vladyků z Kyselova se ves stala majetkem českých králů. V roce 1877 se stal Kyselov na několik let osadou obce Nemilany. Dnes je částí Slavonína, který je od roku 1974 městskou částí statutárního města Olomouce. Na temeni Zlatého vrchu na rozhraní katastrů

Luděk Vláčil - Zdroj: cz.wikipedia.org , http://www.turistika.cz, 4.7. 2015

popis

Fort XI se nachází na Zlatém kopci u Kyselova, části Slavonína. Fort je v majetku soukromé firmy a je nepřístupný, navíc sevřený v zahrádkářské kolonii a jediné místo, odkud je na pevnůstku vidět, je od vstupní brány. Fort je vybudován na půdorysu pětiúhelníku. Stavba kasárenského objektu je na půlkruhovém půdorysu se středním dvorem a vybíhajícím křídlem ve tvaru podkovy rovněž se středním dvorkem. Konstrukčně je objekt shodný s forty XIII, XV

Luděk Vláčil - Zdroj: cz.wikipedia.org , http://www.turistika.cz , http://cisarska-pevnost.cz, 4.7. 2015