Původně parní pila a šrotovna vznikla v 19. století. Po požáru r. 1910 přestavěna. Mlýn fungoval do 70. let 20. stol. Později zchátral. Po roce 1989 byl částečně zbořen a přestavěn na byty.
© Luděk Vláčil 05/2015
Graficke pismenko V 19. století vzniklo v Karlově, dnes součást obce Olšany u Prostějova, družstvo parní pily a šrotovny, které se roku 1898 přeměnilo na obchodní společnost. Roku 1900 dala společnost schválit pracovní řád pro své dělníky, který ukazuje velmi tvrdé pracovní podmínky. I přes dlouhou pracovní dobu a nízké mzdy společnost nevydělávala a rozhodla se roku 1905 ukončit činnost. Podnik koupil Antonín Pelíšek, který působil ve společnosti jako předseda dozorčí rady. V roce 1906 začal s modernizací závodu. Nejprve přestavěl kotelnu a strojovnu. Po požáru pily v roce 1910 nechal přestavět i pilu a šrotovnu a zároveň požádal v září ...
Luděk Vláčil - zdroj, publikace Olšany v minulosti a dnes 1981, a pamětníci., 28.5. 2015

popis

Z celého areálu zůstaly zachovány pouze obvodové zdi přední části budovy mlýna s fasádou. Z původní výzdoby fasády a nápisu: Parní pila - a mlýn. Antonín Pelíšek. je dnes čitelné již pouze jméno majitele. Zbytek původního areálu pohltila výstavba hasičské zbrojnice, bytovky a garáží.