Zaniklý zámek byl postaven pův. jako menší sídlo po r. 1632 Zdeňkem Lvem Libštejnským z Kolovrat. Barokně přestavěn v l. 1650-64 Adamem Františkem z Knoblochů. Zámek držela řada majitelů, v l. 1750-1945 v majetku rodu Kinských. Po r. 1945 zde byl domov důchodců, r. 1958 vyhořel a ruina byla stržena.
Zaniklý zámek na dobové pohlednici ze začátku 20. století
Graficke pismenko Nedaleký stejnojmenný hrad (14. stol.) sloužil posledním majitelům z rodu Rodewitzů do počátku 16. století, poté zpustl. Zadlužené panství koupil na konci 16. stol. od Rodewitzů Jan z Vartenberka pro svou sestru Barboru, provdanou za Lobkovice. Ta se r. 1595 znovu provdala za Václava Berku st. z Dubé. Výměnou majetku získala r. 1612 svojkovské panství Alena Berková z Dubé spolu s manželem Zdeňkem Lvem Libštejnským z Kolovrat. Zdeněk Lev zde nechal, pravděpodobně po roce 1632, vybudovat nové sídlo - či upravit starší sídlo, vystavěné v 2. pol. 16. stol. za Rodewitzů (dle publikace Zaniklé hrady, zámky a tvrze Čech). Roku 1647 bylo svojkovské panství ...
Pavel P. podle J. Úlovec - Zaniklé hrady, zámky a tvrze Čech, Libri 2001; http://svojkov.sweb.cz (doplněno redakcí), 23.5. 2013

popis

Bývalý zámek měl podobu obdélné jednopatrové budovy s mansardovou střechou, jejíž střední dvoupatrový rizalit nesl pavilónovou nástavbu. Vnější průčelí členily římsy a obdélná okna v rámech, uprostřed průčelního rizalitu byl hlavní vstup. V přízemí byla velká vstupní hala s valenou klenbou, ze které vedlo dvojramenné schodiště do patra (a pod ním vedl průchod k zadnímu vchodu). Po bocích haly byly klenuté místnosti, místnosti v patře byly

Pavel P. podle J. Úlovec - Zaniklé hrady, zámky a tvrze Čech, Libri 2001 (doplněno redakcí), 23.5. 2013

zaniklý
    Liberecký kraj