Na místě zámku stávala gotická tvrz. Berkové z Dubé r.1541 přestavěli v renezanční zámek. Přestavba v r.1665–1715 a v r.1741. V r.1850–1851 upraven ve stylu druhého rokoka pro Ferdinanda V. Interiéry vyzdobil J.Navrátil, zůstaly zachovány dodnes.
Zákupy leží 8 km východně od České Lípy. Dostupné jsou buď autobusem a nebo železnicí z nádraží Zákupy a nebo Božíkov. Z obou je to k zámku zhruba stejně daleko a obě leží na trati Česká Lípa - Liberec.
U zámku se rozkládá v posledních letech upravený park. Rovněž balustrády nad parkem byly v nedávných letech opraveny. V zámeckém příkopu shládneme zde přebývajícího živého medvěda.
V letním období můžeme k rekreaci využít pěkné přírodní koupaliště na místním rybníku.
V okolí lze navštívit směrem na Nový Bor v obci Svojkov zříceniny malého skalního hrádku. Od něj na druhou stranu přes silnici pěšinou dojdeme Modlivým dolem ke kapličce, vytesané do skály. Dále ze Svojkova pak dojdeme do obce Sloup, kde je velký skalní hrad, veřejnosti přístupný a dále barokní zámek, nepřístupný, domov důchodců. V Novém Boru nás pak zve k prohlídce sklářské muzeum.
20.12. 2005

historie

Na místě nynějšího zámku původně stávala gotická tvrz, poprvé připomínaná roku 1383. Na počátku 16. století ji koupili Berkové z Dubé a roku 1541 zahájili její rozsáhlou přestavbu v renesanční zámek. Kolem poloviny 16. století měl zámek dvoukřídlou dispozici, která ovšem jistě počítala s pozdějším uzavřením do čtyřkřídlého schématu. Tuto podobu zámek pravděpodobně získal v průběhu druhé

2.8. 2002

Areál zámku zákupy
    Vlček P, Ilustrovaná encyklopedie Českých zámků, Libri 2001, str. 509
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
    Liberecký kraj,  Česká Lípa  (CL), Zákupy