Nad hlavní římsou sloupu je hranolový členitý nástavec s reliéfem ve středním poli. Na bocích výjevu křídlové nástavce s andílky a s nižším s vázami a boltci. Nad římsou socha Boha Otce sedícího na oblaku s anděly a dalšími atributy. Kulturní památka ČR od r. 1965.
Sloup se sochou Boha Otce v Jablonném v Podještědí
© Pavel Vítek 09/2019
Město Jablonné v Podještědí leží na silnici I/13, spojující Děčín s Libercem. Je vzdáleno 18 km východně od Nového Boru a 25 km západně od Liberce. Sloup se sochou Boha Otce najdeme na ulici Zdislavy z Lemberka, která vychází z náměstí Míru před zámečkem Pachtů z Rájova.
popis

Nad hlavní odstupňovanou římsou je hranolový členitý nástavec s reliéfem ve středním poli, s výjevem Rafaela a Tobiáše Na bocích výjevu jsou křídlové nástavce s andílky a na bocích hranolu jsou nižší nástavce s vázami a boltci. Nad reliéfem několikrát zvlněná římsa, nad ní na mohutném soklu vztyčen čtyři metry vysoký dřík sloupu s akantovou hlavicí s reliéfními volutami. V nároží je uzavřený římsovou deskou se středovými hlavicemi andílků. Nad římsou je socha Boha Otce sedícího na oblaku s anděly, na klíně mu spočívá koule s křížem, nad hlavou trojúhelníkový emblém boží prozřetelnosti. Materiál sousoší je pískovec. Kvalitní sochařské dílo je významnou ukázkou raně barokní plastiky. Dílo svým charakterem doplňuje historickou podobu města. Kulturní památka od roku 1965.

historie

Sloup z první čtvrtiny 18. století nacházející se v ulici Zdislavy z Lemberka je v pramenech poprvé zmíněn roku 1850 v soupisu soch Jablonské farnosti. Podle něj jej údajně nechal zřídit poštmistr Johann Feuereisen. Součástí podstavce sloupu je reliéfní vyobrazení sv. Josefa s Ježíškem, stejně jako na hlavici sloupu umístěná socha Boha Otce. V roce 1981 byl restaurován akademickým sochařem Ladislavem Šobrem.

Liberecký kraj,  Liberec  (LI), Jablonné v Podještědí