Uměle vytesaný dvoudílný tunel v pískovcovém masivu, kterým protéká říčka Ploučnice nedaleko obce Noviny pod Ralskem. Pochází asi ze 16. století.
Hlavní obrázek místa
Před tunelem
Pohled proti toku vody
© Luděk Pitter 09/2005

Mezi městem Stráž pod Ralskem a obcí Noviny pod Ralskem, pod vrchem Ralsko se zříceninou stejnojmenného hradu, protéká říčka Ploučnice uměle vytesaným dvoudílným tunelem v pískovcovém masivu. Pokus o zřízení vodní nádrže se uskutečnil asi v 16. století. Nádrž měla sloužit jako pohon železného hamru v Novinách pod Ralskem. Vznikla navršením sypané zemní hráze v údolí říčky. Ploučnice je vedena mimo těleso hráze, kde byla proto uměle rozšířena roklina mezi skalami a pískovcovou skalní hradbou a proražen dvoudílný tunel, do kterého byl tok řeky směřován. Boky údolí jsou zde však tvořeny pískovci svrchního turonu, které dobře propouští vodu, nádrž se tedy nedala naplnit a voda k hamru pak musela být přiváděna náhonem od Stráže pod Ralskem. Průrvu občas projíždějí i vodáci, otužilci mohou průrvou projít a na konci tunelu skočit do větší ...
Pavel Vítek, 16.3. 2006

    turistické

    Průrva Ploučnice se nachází v obci Noviny pod Ralskem. Pokud pojedete vlakem, doporučuji vystoupit ve stanici Velký Grunov a vydat se po silnici do Noviny pod Ralskem, projít celou obcí podél řeky a těsně za mostem odbočit vpravo. Po cca 100 metrech jste u výtoku z náhonu, v místech, kde původně stával hamr. U mostu je parkoviště. Místu se říká pekelný jícen. V době tání sněhu se tudy s ohromným hukotem valilo

    3.8. 2006


    Vložit do oblíbených
    Liberecký kraj,  Česká Lípa  (CL), Noviny pod Ralskem

    Místa v okolí

    Základní informace místa
    ID místa: 3996
    Typ místa: technická památka
    Stav místa: zachovalý
    Přístupnost: volně přístupno
    Odkaz: https://www.hrady.cz/index.php?OID=3996
    Uveřejněno: 16.3.2006
    Pokud se Vám vložené informace nelíbí nebo jste nalezli chybu, je možné ji opravit.
    Upravit, vložit informace

    Články

    Leden býval měsícem odpočinku, mrazu, obav o živobytí, ale také měsícem naděje a lidových mouder

    Ostatní

    Vítám v novém roce všechny příznivce historie. Leden je nejen začátkem nového kalendářního roku, ale také, jak již sám jeho název napovídá, měsícem ledu, a tedy i mrazu a sněhových pokrývek, jež halí přírodu i lidská obydlí. Alespoň takto by to mělo být. Mnohaleté sledování počasí nám však ukazuje, že lednové teploty mají meziročně spíše vzrůstající tendenci

    Mikulovská středověká rozhledna a zatopený vápencový lom – dvě úžasné scenérie, které stojí za vidění

    Cestování

    Moje podzimní toulky jihem Moravy se pomalu blíží do finále. Po návštěvě Valtic a lednického Minaretu se dnes vydáme na dvě trošku méně známé lokality. Jednomu se říká Kozí hrádek a druhému Janičův vrch. Obě místa od sebe dělí zhruba dva kilometry pěší chůze.

    Škoda na autě? Její náhradu vyřeší pojištění

    Reklamní sdělení

    Měli jste bouračku a máte poškozené auto? Opravy nebudou laciné, škody na autě se mohou vyšplhat až do stovek tisíc korun. Pokud máte správné pojištění, pojišťovna vám vyplatí pojistné plnění.

    Trápily naše předky kilogramy navíc nebo jde o novodobý fenomén?

    Zajímavosti

    Vánoce utekly jako voda, dárky jsou rozdány, zásoby jídla pomalu mizí a jediné, co nám přibylo, bude nejspíš nějaký ten kilogram hmotnosti navíc. Celý rok se snažíme držet linii a pak stačí pár dní a naše snažení je pryč.

    Putování starými českými vánocemi aneb co jste o nejkrásnějších svátcích roku možná vůbec netušili….

    Hrady a zámky

    Adventní a vánoční čas býval již od nepaměti spojen s řadou rituálů, pověr a tradic starých jako lidstvo samo. Po mnohá staletí se udržovaly především na venkově. Původní pohanské rituály se časem promísily s křesťanskými vlivy a do dnešních dnů nám tu zanechaly řadu krásných vánočních zvyků.

    Jak to vypadalo v městské kuchyni v dobách středověku a proč mívali černé kuchyně, když my máme bílé?

    Hrady a zámky

    Napadlo vás někdy, jak asi vypadala kuchyně za dob středověku? Byla to samostatná místnost jako dnes? V čem se vařilo, v čem se peklo? Jak uchovávali zásoby, existovaly spíže? A co tehdejší kuchyňské vybavení?

    reklama