Stavba kostela, semináře a gymnázia započala v roce 1654. V r. 1681 poničil rozestavěné budovy požár a v roce 1695 výbuch nedaleké Červené věže. V roce 1737 byla stavba dokončena. Roku 1776 objekty převzala armáda, která zde sídlila do roku 1945. Dnes zde sídlí Slovácké centrum kultury a tradic.
hlavní průčelí
Jezuitský areál vznikal postupně v letech 1653–1738 a příliš se neliší od dochovaných plánů z poloviny 17. století. Ústřední osu pravidelně utvářeného obdélného areálu tvoří kostel sv. Františka Xaverského, po jehož stranách jsou kolem dvou dvorů seskupeny budovy koleje a školy. Hlavní průčelí uzavírá celou jihozápadní stranu dnešního Masarykova náměstí. Všechna křídla jsou dvoutraktová, jednotraktová s průběžnými chodbami na straně do nádvoří. Pouze v severovýchodním křídle je na výsku obou pater v 19. století dodatečně vložený hudební sál Reduty. Přízemní prostory jsou klenuté valeně s výsečemi, klenuté jsou i chodby v patře. Bohatá štuková výzdoba v dochovaných reprezentativních prostorách dává představu o původním vybavení interiérů. Za autora projektu jezuitského kostela bývá považován Giovanni Domenico Orsi. Kostel je neorientovaný, s dvojicí věží v hlavním průčelí. To je členěno vysokým pilastrovým řádem a zakončeno profilovanou římsou s trojúhelným frontonem. V něm je socha patrona kostela sv. Františka Xaverského, pod ním další sochy světců – vlevo sv. Aloise a sv. Ignáce, vpravo sv. Josefa a sv. Františka Borgii. Po obou stranách sálové lodi jsou tři páry bočních kaplí nesoucích empory (od jihu kaple sv. Barbory, sv. Ignáce z Loyoly a sv. Anny, od severu kaple P. Marie Bolestné, Smrti sv. Josefa a Andělů strážných). Presbytář je pravoúhle zakončený, od jihu se k němu připojuje sakristie, od severu kaple sv. Viktorie. Obraz sv. Františka Xaverského křtícího indického knížete na hlavním oltáři namaloval roku 1689 Jan Jiří Heintsch, obrazy na vedlejších oltářích jsou z dílny Ignáce Raaba, pod hlavním oltářem je krypta s ostatky fundátorky a řádových bratří.
historie

Jezuité do Uherského Hradiště přišli z vydrancované Kroměříže v roce 1644. V létě 1654 započala stavba komplexu, skládajícího se z kostela, semináře a gymnázia. Stavba na jihozápadní straně náměstí probíhal po několik následujících let – v roce 1657 byla zastřešena a v roce 1662 přivítala první obyvatele. V roce 1681 poničil rozestavěné budovy požár a v roce 1695 výbuch nedaleké Červené věže. Teprve v roce 1705 byla dokončena oprava poničené střechy a v roce 1706 byla v objektu zřízena nemocnice a o něco později i lékárna a škola. V roce 1737 byla stavba dokončena otevřením semináře. Po zrušení jezuitského řádu využívala komplex armáda, od roku 1776 zde sídlila posádka a byly zde sklady. Po roce 1905 převzalo objekty vedení města a zřídilo zde nouzové byty pro chudé. Po roce 1918 se do nich vrátila armáda, která areál užívala do roku 1945. Od roku 1949 do roku 2010 zde byl Dům služeb. Dnes zde…  číst dále

Další texty historie

jezuitský areál na originálním stavebním plánu
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Zlínský kraj,  Uherské Hradiště  (UH), Uherské Hradiště