Malý akvadukt byl vybudován na Dvakačovickém kanálu r. 1898. Je dlouhý cca 6 m, široký 3 m a svádí odpad Barevna do Malokolodějského odpadu pod Dvakač. kanálem. Ten je součástí pardubické rybniční soustavy, vybudované na přel. 15. a 16. stol. Zvláštností akvaduktu je stavidlo na jeho boku.
Graficke pismenko K Malému akvaduktu u Sezemic nevede žádná cesta, stezka nebo silnice. Vzdušnou čarou je přesně 1010 metrů od Velkého akvaduktu, ale přímo jít nemůžete. Doporučuji jet ze Sezemic silničkou na Veská a po půl kilometru od konce Sezemic zatočit doleva do lesa. Ten celý projít či projet (na kole nebo motorce, autem nedoporučuji), na konci lesa přejít pole cca 200 m a v roští je doslova schovaný tento technický skvost – Malý akvadukt.
Rodochrozit, 10.7. 2012

historie

Akvadukty a napájecí kanály (tzv. stoky) byly součástí pardubické rybniční soustavy. Díky rybníkářství – budování rybníků za účelem chovu ryb – se voda z četných bažin a mokřin soustředila v rybnících a vysušená půda mohla být zemědělsky využita. První strouhy, kanály a rybníky byly vybudovány již v 11. století benediktiny z Opatovického kláštera, známou rybníkářskou oblastí se stalo Pardubicko až za pánů z Pernštejna v období konce 15. – pol.

14.7. 2012

popis

Co je to akvadukt? Akvadukt je umělý vodní kanál, který vede vodu z místa jejího zdroje do místa její spotřeby. Latinský název se skládá ze slov aqua – voda a ducere – vést. Akvadukt překonává různé překážky, které mu stojí v cestě a často tak vypadá víc jako most než jako vodní koryto.