Kaple z r. 1997 postavena nad mariánským sloupem poblíž pramene léčivé vody. Sloup dal postavit r. 1869 hrabě Karel Chotek s chotí Marií, později opatřen dřevěným přístřeškem. Chátrající objekt zrekonstruován v letech 1995-1997 stejně jako studánka sv. Anny vzdálená asi 30 m. Poutní místo.
Kaple Kokešov
© Jiří Špaček, 05/2015
Kaple Panny Marie Bolestné stojí v lese v lokalitě Kokešov na katastru vsi Opočínek, která je od r. 1986 částí města Pardubice. Ke kapli se lze dostat od křižovatky silnice I/2 Pardubice-Přelouč a silnice Lány na Důlku-Bezděkov. U lánské silnice se nachází malé parkoviště zdejší továrny, ze kterého vede k prameni pěšina se zeleně značenou turistickou trasou. Zelená vás sem dovede jak od zastávky autobusu (Kokešov), tak od zastávky vlaku Pardubice-Opočínek na trati 010 (2 km). Kaple stojí poblíž studánky, která je na mapách označována jako studánka sv. Anny. Je zde významná pramenná oblast a voda je tu jímána pro vodárenské účely. Lokalita Kokešov vznikla r. 1930, kdy statkář Emanuel Kokeš ze Starých Čívic nechal v lesích postavit zemědělský zpracovatelský závod, konzervárnu. Po znárodnění byl objekt využíván pro výzkumný ústav pardubického podniku Tesla.
historie

Kaple byla postavena nad mariánským sloupem, od kterého cca 30 m vyvěrá pramen čisté vody - Čívická studánka. Prameni byla odedávna přisuzovaná léčivá moc. Studánka byla hojně navštěvována a konaly se zde poutě. Často tady pod širým nebem kázal páter František Herman (1879-1962) a tato kázání byla natolik proslulá, že se na pouti u studánky sešlo až šest tisíc lidí. V roce 1869 nechal majitel panství hrabě Karel Chotek z Chotkova a Vojnína společně s manželkou Marií postavit u pramene mariánský sloup. Sloup byl později přemístěn na současné místo a obestavěn dřevěným přístřeškem. Návštěvnost studánky později poklesla a sloup i dřevěný přístřešek velmi zchátraly. Havarijní stav této památky přiměl její příznivce založit na její záchranu nadaci s názvem "Nadace na záchranu kulturních hodnot Pardubice IV.". V roce 1995 bylo okolí studánky upraveno a v letech 1996-1997 byla nad zrekonstruovaným mariánským sloupem…  číst dále

O zjevení Panny Marie

Vypráví se, že roku 1867 došli jednoho večera ke studánce tři dráteníci z chudého Slovenska. Protože se již stmívalo, rozhodli se u studánky přenocovat. Poté, co povečeřeli suchý chléb, který zapili křišťálovou vodou ze studánky, uložili se ke spánku. Jeden z nich, Juraj Hutary, se po nějaké době náhle probudil. Rozhlédl se a ke svému úžasu uviděl, jak se k němu blíží ozářená ženská postava, ve které poznal Pannu Marii. Dráteník zvolal: "Pozdravena buď Panna Maria!" a zjevení mu odpovědělo, aby se nebál a pokynulo mu, aby je následoval. Poté, co zjevení Panny Marie došlo ke studánce, ponořilo se do ní a zmizelo. Vyprávění o dráteníkově zjevení se rychle rozneslo po kraji. Mnoho lidí se ke studánce s údajně léčivou vodou vydalo, aby si vyléčili svoje neduhy, a studánka se stala oblíbeným poutním místem Pardubicka.

Pardubický kraj,  Pardubice  (PA), Pardubice-Opočínek