Zaniklý hrad zmiňovaný poprvé roku 1279. Přestal být využíván pravděpodobně během husitských válek nebo při vpádu uherských vojsk v roce 1470. V průběhu 16. století zpustl a zanikl docela. Hrad byl chráněn ze tří stran řekou Orlice a vodním příkopem, ale jeho přesnou polohu se nepodařilo určit.
Obrázek není k dispozici
Polohu hradu v Albrechticích se doposud nepodařilo zjistit, literatura uvádí pouze pravděpodobnou lokalitu.

Poprvé se o Albrechticích zmínil roku 1279 Dalimil ve své kronice, hrad zde však nejspíš postavili až zástavní držitelé Albrechtic Vartemberkové v polovině 14. století. Výslovně je zmiňován až roku 1398, kdy jej Václav IV. zastavil svému bratranci markraběti Prokopovi. Od roku 1403 byly Albrechtice součástí věnných statků českých královen. Od konce 15. století drželi zástavu Pernštejnové až do roku 1560, kdy je budoucí císař Maxmilián připojil k pardubickému panství.
Tou dobou však již hrad dávno neexistoval, zanikl buď během husitských válek, či za vpádu uherských vojsk do východních Čech v létě 1470.
20.2. 2004

historie

Albrechtický hrad stával pravděpodobně uprostřed dnešní obce Albrechtice nad Orlicí, v záhybu řeky Orlice v prostoru za kostelem. Jeho bližší stavební dispozice však neznáme. Hrad chránila ze tří stran Orlice a ze čtvrté zřejmě vodní příkop a val. Ves Albrechtice s rozsáhlým lesnatým územím při dolním toku řeky Orlice, náležejícím královskému městu Hradci Králové, je poprvé uváděna v Majestas

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku – Východní Čechy, 21.2. 2015
    Královéhradecký kraj,  Rychnov nad Kněžnou  (RK), Albrechtice nad Orlicí