Významná paleontologická lokalita Růžičkův lom se utvářela v obd. devonu (tzv. Čelechovický devon) před 350 mil. lety. Oblast je nejbohatším moravským nalezištěm prvohorních vápencových fosilií. Lom byl prohlášen národní kulturní památkou r. 1974 a přehlášen r. 1990. Rozkládá se na ploše 1,32 ha.
NPP Růžičkův lom
© Ivo Rozehnal, 06/2012
Graficke pismenko Lom leží asi 1 km severozápadně od obce Čelechovice na Hané, na úpatí kopce Velké Košíře. Celý kopec tvoří přírodní park, kterým vede naučná stezka Velký Kosíř.
31.7. 2012

historie

Na jižním svahu Přírodního parku Velkého Kosíře se nalézá NPP Růžičkův lom. Prohlášení lomu národní kulturní památkou proběhlo v roce 1974, po přehlášení r. 1990 činí rozloha chráněného území 1,32 ha. Jedná se o významnou paleontologickou lokalitu, která se utvářela před 350 mil. lety. Po celém obvodu opuštěného lomu se nacházejí červené korálové vrstvy, které jsou velmi bohaté na fosilie, zvláště z prvohorní doby. Jedná se o tzv. Čelechovický

Ivo Rozehnal - zdroj weby cittadella.cz, biolib.cz, 29.6. 2012

přírodní scenerie