vodní panský mlýn

Jeřmaň - Bouzov
Vodní panský mlýn postavený po roce 1600 patřící pod žádlovické panství. Patrová budova s trámovými záklopovými stropy a v přízemí s klenbami. Mlýnice je zřícená.
Mlýn
Vodní panský mlýn

Vodní mlýn

Graficke pismenko Vodní panský mlýn patřící pod nedaleké žádlovické panství. Mlýn je uváděn roku 1618 i s pilou. Postavený po roce 1600. Obytná budova je z poloviny zachovalá patrová budova s trámovými záklopovými stropy a v přízemí s klenbami. Sklepení klenuto z kamene. Mlýnice je z většiny zborcená a vybavení zasypáno. Zřejmě pocházelo z 19. století. U mlýnice je zarostlý náhon. Obytná budova slouží jako chalupa. Čelní štít, na němž je štukový medailon se dvěma anděly, měl dříve asi uprostřed erb.
Celá budova silně chátrá z důvodu neprováděné údržby!
Jaromír Schoffer , 21.1. 2010

popis

Vodní panský mlýn je ze smíšeného zdiva, převážně z kamene. Původní sedlová střecha byla dříve kryta šindelem, dnes novodobou asfaltovou napodobeninou. Zachována zůstala hlavní obytná budova, mlýnice ponechána v havarijním stavu.
    Jaromír Schoffer , 19.5. 2010

mlýn