Pomník letecké tragedie z 10.11.1998, kdy na úpatí Velkého Kosíře při havárii stroje Mi-24V zahynuli čtyři příslušníci elitní 331. Tygří letky z Přerova.
© Ivo Rozehnal, 05/2009
Graficke pismenko Asi 1 km západně od lázeňské obce Slatinice, leží při žluté turistické značce vedoucí na vrchol Velkého Kosíře, zajímavý pomník. Jedná se o místo poměrně nedávné události, o to tragičtější, že se stala největším profesionálům novodobé čs. armády. 10.11.1998 zde havaroval bitevní vrtulník 331. tygří letky z Přerova. Sedm minut před přistáním, během letu z irského Aldegrode. Místo je vzpomínku na elitní letce mjr. ing. V. Chromého, mjr. ing. P. Hurčíka, npor. ing. M. Józsa a nrtm. P. Cihláře.
Ivo Rozehnal , 10.5. 2009

historie

Vrtulník Mi-24V sériového čísla 0928 se 10.11.1998 vracel z leteckého dne u irské 230. letky na 33. základnu vrtulníkového letectva do Přerova. Ve tmě a v silné oblačnosti letěl stroj místo obvyklého letu v nízké výšce na dohled terénu ve výšce 2000 m pouze podle přístrojů. Kolem 17. hodiny ohlásila posádka problémy s řízením (vysadil umělý horizont) a krátce poté se stroj v ostré spirále zřítil v nezvykle vysoké rychlosti kolem 400 km/h do lesa