ostravický hamr č. II

Tädeus, Pělucha - Ostravice
Zaniklý hamr č. II (zv. Tädeus). Stával na hamerním náhonu v dolní části obce a zpracovával železnou rudu a surové železo. Jako ruina stával až do r.1963, poté zdemolován. Zachovány nevýrazné terénní náznaky, náhon a bývalý dům hamerních zaměstnanců.
Bývalý dům pro hamerní zaměstnance, dnes rozdělený na dva soukromé domky
© Jan P. Štěpánek 09/2007
Graficke pismenko Významná, leč zaniklá industriální památka obce Ostravice – železný hamr č. II, zvaný také jako hamr Tädeus.
Železných hamrů – objektů, kde se za pomocí vodní síly zpracovávala v Beskydech vytěžená železná ruda a také surové železo, byly na Ostravici celkem čtyři, označené římskými čísly I – IV. Všechny takřka beze stopy zanikly v průběhu 20. století.
Místo hamru č. II je dnes volně přístupné, i když takřka neznatelné v terénu.

Historie ostravického železného hamru č. II - Tädeus
    Všechny ostravické hamry č. I – IV byly postaveny mezi léty 1825 – 30 hamerním mistrem Janem Kuděláskem na tzv. dlouhém náhonu. Stejně jako při každém hamru byl i při „dvojce“ postaven velký dělnický dům pro hamerní zaměstnance. Dodnes tento objekt existuje jako dvojdomek č.p. 173, 174, stavebně jednolitý rozdělený na dvě poloviny pouze barvou fasády. Dům s č.p. 173 vlastní pan Z. Krpec, č.p. 174 pak manželé Grygarovi Hamr, původně patřící

Jan P. Štěpánek podle Archeologie Moravy a Slezska 2003: Mgr. Jaromír Polášek, Plavení dřeva v oblasti Moravskoslezských a Slezských Beskyd v souvislosti se zaniklou hutní produkcí, s.169, 17.9. 2007

Popis a umístění hamru č. II
    Ostravický hamr č. II stával v dolní části Ostravice, takřka na jejím začátku (stejně jako zbylé tři hamry), při pravé straně hamerního náhonu. Ten začínal nad hamrem č. I a byl napájen vodami z potoka Stříbrníku. Vedl souběžně s potokem a silnicí na Frýdlant. Dodnes se po něm v terénu zachovaly výrazné stopy a v některých úsecích je dokonce funkční. To je i případ hamru č. II. Jeho místo se nachází asi 80 m severně od autobusové zastávky na

Jan P. Štěpánek s využitím Archeologie Moravy a Slezska 2003: Mgr. Jaromír Polášek, Plavení dřeva v oblasti Moravskoslezských a Slezských Beskyd v souvislosti se zaniklou hutní produkcí, s.169, 17.9. 2007