Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
Státní lom, Čelechovice na Hané

Státní lom

Velký Kosíř
Významné paleontologické naleziště, součást tzv. čelechovického devonu, výskyt několika druhů trilobitů. V minulosti zde působil i Joachim Barrande.

Státní lom Čelechovice na Hané

Graficke pismenko Státní lom u Čelechovic na Hané, na úpatí Velkého Kosíře, je jednou z nejvýznamnějších paleontologických lokalit v naší republice. Jedná se o tzv. čelechovický devon, který tvoří zmíněný kamenolom a několik dalších dnes často zarostlých a opuštěných lomů v okolí. Místo proslulo především velmi dobrým zachováním pozůstatků prvohorní mořské fauny. Četné jsou nálezy zkamenělin korálů, láčkovců, ramenonožců a drobných korýšů. Nejatraktivnější jsou však nálezy trilobitů, zejména místního druhu Schizoproetus celechovicensis. Lom je stále v zájmu geologů, paleontologů a přírodovědců. V minulosti zde působil i slavný badatel Joachim Barrande. Lom je státní přírodní památkou v PP Velký Kosíř. Je součástí zdejší Naučné stezky a vede tu i trasa cyklostezky..
Ivo Rozehnal - podle www.celechovice-na-hane a soukr. archívu z tisku, 22.5. 2007