Zaniklý důl Šalamoun na náměstí Republiky. Hlouben od r.1844 baronem S. Rotschildem. R.1864 poškozen výbuchem plynu. Konečná hloubka 780m. Od r. 1931 slouží jen jako větrací jáma dolu Hlubina. R. 1974 odstřelen i s cennou těžní věží z r.1906.
Důl Šalamoun na křižovatce ulic 28. října a Vítkovické v letech 1939-45
v pozadí koksovna a jáma Karolina
Graficke pismenko Ještě před čtvrt stoletím býval dominantou ostravského náměstí Republiky důl a jáma Šalamoun. Již od 40. let 19. století v těchto místech známý rod Rotschildů prováděl těžbu uhlí. Areál se postupně rozvíjel, zvětšoval a modernizoval. Dominovala mu secesní těžní věž a hlavní budovy z režného zdiva. Mnoho Ostravanů si ještě dnes pamatuje na definitivní nesmyslný zánik tohoto cenného, kdy byly zbořeny nejen krásné cihlové budovy, ale hlavně historická těžní věž, symbol dolu, symbol regionu. Jejím zničením Ostrava nenávratně přišla o jednu ze svých významných dominant. Dodnes mnozí odborníci litují, že nebyla zachráněna alespoň právě těžní věž, jako tomu je ...

Historie jámy Šalamoun
    Historie ostravského dolu (jámy) Šalamoun je spjata s osobou průmyslového magnáta a bankéře židovského původu barona Salomona Rothschilda. Právě po něm byl důl pojmenován. Průzkumný vrt v těchto místech byl proveden již v roce 1840, ale s hloubením se započalo až v rozmezí let 1844 – 45. Hloubení však stěžovaly nepříznivé geologické podmínky (průvaly tekutých písků), které oddalovaly otevření jámy. Vrcholem všeho byla exploze plynu v roce 1864,

Jan P. Štěpánek podle K. Kuča: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 2000, web, 4.3. 2007