Novogotický kostel postaven r. 1896. Hodnotná, stylově výrazná sakrální stavba, dochovaná v původní podobě. Hladce omítnutá stavba obdélného půdorysu s polygonálním závěrem. V průčelí předsazena hranolová věž zakončená jehlancovou střechou, lucernou a makovicí. Kostel památkově chráněn od r. 2005.
Kostel sv. Antonína Paduánského v Heřmanicích, místní části Jablonného v Podještědí
© Pavel Vítek 09/2019
Graficke pismenko Ves Heřmanice je místní část města Jablonné v Podještědí. Leží 4 km severozápadně od Jablonného a 10 km východně od Cvikova. Spojení je pouze z Jablonným v Podještědí autobusem. Nejbližší železniční stanice je rovněž v Jablonném. Kostel sv. Antonína Paduánského najdeme asi v polovině vsi po levé straně při cestě z Jablonného. Věž kostela je nepřehlédnutelná.

historie

Stavba tohoto jednoduchého pseudogotického katolického kostelu pochází z první pol. 19. století. V té době byly Heřmanice v Podještědí lidnatější než dnes a kostel sloužil svému účelu, což se o současné době říci nedá. O většinu obyvatel přišla obec po 2. svět. válce s odsunem Němců a jejich počet se již nikdy zpět nevyrovnal. Kostel v současnosti nerušeně chátrá, veškeré vnitřní vybavení je v podstatě zničeno, zachovány zatím zůstaly jen

Stanislav Drda, 2.4. 2006
    Objekt novogotického kostela byl postaven roku 1896. Jedná se o hodnotnou, stylově výraznou sakrální stavbu, dochovanou v původní podobě bez rušivých novodobých zásahů. V kostele se zachoval i soudobý mobiliář, který je hodnotným příkladem tvorby regionálních umělců a významnou součástí historického vybavení venkovského kostela.

popis

Jedná se o hladce omítnutou stavbu obdélného půdorysu s polygonálním závěrem. Po stranách kněžiště přistavěna sakristie. Vstupnímu jihozápadnímu průčelí dominuje předsazená hranolová věž zakončená jehlancovou střechou s lucernou a makovicí a latinským kovaným křížkem. Kostel je krytý sedlovou střechou, nad sakristií a kněžištěm jednostranně zvalbenou. Střešní krytinou jsou tašky. V exteriéru se výrazně uplatňují pseudogotické architektonické

Liberecký kraj
     Liberec  (LI)