Rozlehlý novorománský kostel v centru dříve samostatné obce Studánka z let 1869–72 dokládá někdejší početnost jejího osídlení. Po roce 1945 ztrácel funkci a chátral, minimálně zvenčí byl opraven v 90. letech 20. století. Dominanta širokého okolí.
Studánka stojí na vysoko položeném rozvodí mezi Křinicí (Labem) a Mandavou (Odrou). Přímo kolem kostela vede silnice I/9, kříží ji zde silnice II/265 Krásná Lípa - Varnsdorf. Parkovat lze přímo u kostela, kde zastavují i autobusy linek mezi Rumburkem, Varnsdorfem, Krásnou Lípou a Jiřetínem pod Jedlovou. Kolem kostela prochází modrá turistická značka Varnsdorf - Krásná Lípa, blízko cyklostezka 3013.

Kostel svatého Františka z Assisi ve Studánce u Varnsdorfu

Na odbočce z císařské silnice Praha - Rumburk - saská hranice (dnes I/9) do "českého Manchesteru", jak se přezdívalo Varnsdorfu, vznikla v 18. století ves Studánka. I přes extrémní polohu na vrcholu výrazného chlumu se počet obyvatel, kteří se většinou věnovali domácké textilní výrobě, trvale zvyšoval. V letech 1869–72 byl v obci postaven veliký novorománský kostel, který se stal dominantou širokého okolí. Po roce 1945 počet obyvatel obce významně poklesl, vztah nových osídlenců ke katolické víře byl slabý. Roku 1980 se Studánka stala součástí Varnsdorfu, zanikla i samostatná farnost. Zchátralý kostel byl nejméně zevně opraven v 90. letech 20. století.

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980, 12.4. 2010

Ústecký kraj,  Děčín  (DC), Studánka