Terení náznaky pravděpodobně předsunutého opevnění hradu Děvína na sousedním vrchu, postavené někdy v průběhu 15. století po vzestupu dělostřelectva, zaniklo v 16. století.
Vniřní pahorek opevnění
K objektu se nejlíp dostanete ze sedla mezi Děvínem a Hamerským Špičákem. Přímo od Děvína je Hamerský Špičák z části odtěžen lomem. Lom jde obejít, když se vydáte kolem kopce zprava je znatelná cesta, ze které na místě, kde končí lom odbočuje malá pěšinka, ta se posléze stane velmi pohodlnou a ne moc prudce vede nahoru.
Petr Nožička , 19.1. 2009

Opevnění na Hamerském Špičáku
    Vrchol kopce Hamerský Špičák byl využit pro stavbu opevnění, pravděpodobně sloužícího pro zesílení obrany nedalekého hradu Děvín. Archeologické výzkumy datují jeho existenci mezi přelom 14. a 15. století a počátek století 16., kdy vzhledem k uklidnění poměrů zřejmě přestalo být potřebné. Z opevnění se zachoval dvojitý příkop, obíhající vrchol kopce. Hradba za ním byla pravděpodobně pouze dřevěná,

Ivan Grisa, dle Fr. Gabriel - J. Panáček: Hrady okresu Česká Lípa, str. 65-66, Argo 2000, 30.5. 2009

Půdorys předsunutého opevnění hradu Děvína, podle F. Gabriela a J. Panáčka
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek