Zaniklý hrad pánů z Donína připomínán od 14. stol. V r. 1391 první písemná zmíňka o hradní kapli. V r. 1721 v areálu hradu postaven současný zámeček. Při archeologickém výzkumu r. 1928 odhaleny zbytky sklepů.
Hrádek nad Nisou
Celkový pohled

Hrádek nad Nisou

Hrad v Hrádku nad Nisou založili s velkou pravděpodobností páni z Donína. V roce 1391 se v první písemné zmínce o hradu uvádí hradní kaple. Hrad zcela zanikl. Pouze při archeologickém výzkumu r. 1928 byly odhaleny zbytky sklepů. Roku 1721 byl v areálu hradu postaven současný zámeček (dům pro úředníky), který sloužil různým účelům (byty úředníků, výrobní účely). Dnes je jedna jeho budova využita k bytovým účelům, kdežto druhá se pomalu rozpadá.
Michal Merkl (2005) lit.např. Encyklopedie českých hradů, T.Durdík (1999), 10.4. 2005
historie

Oblast údolí řeky Nisy byla v dávných dobách osídlena slovanským obyvatelstvem. Svědčí o tom i jméno „Grat“, které uvádí v r. 1288 listina kláštera v Marienthalu (dnes NDR), a v r. 1331 je uváděn z žitavské listině „Grot“. Již samotné jméno napovídá, že zde v dávných dobách stával hrad (grat), který zřejmě chránil tuto oblast. Hrad stával pravděpodobně na pahorku vlevo od cesty vedoucí ke Grabštejnu. Protože po tomto hradu nezůstala žádná stopa, domnívali se někteří badatelé, například A. Ressel, že to byl nevelký dřevěný objekt, který sloužil svému účelu patrně jen krátkou dobu. Ve 14. století si postavil zřejmě na tomtéž místě Jindřich z Donína hrad, u kterého byla kaple, uvedená v konfirmačních knihách z r. 1391, což je i první zpráva o hradu. Zdá se, že po rozdělení grabštejnského panství v r. 1549 se stal Hrádek sídlem Bedřicha z Donína. Své sídlo zde měl i jeho bratr Jaroslav z Donína.…  číst dále

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 13.2. 2006

Liberecký kraj,  Liberec  (LI), Hrádek nad Nisou