ZOO je nedaleko od hranic s ČR. Žije v ní okolo 37 druhů zvířat a několik stovek druhů stromů, keřů a ostatní flóry.
Ovce muflona obecného
Zittau je městečko na hranicích České republiky, Německa a Polska. Někdy se tomuto území taky říka „Trojzemí“. Zittau je vzdálena asi 23 kilometrů od Liberce. ZOO nebo také podle ukazatelů Tierpark se nachází na konci města směrem na město Görlitz. Před parkem je velké parkoviště bez poplatků kde se komfortně zaparkuje a asi 100 metrů dále je pokladna se vstupem do zahrady. Vstupné je přizpůsobeno návštěvě rodinám a i jednotlivec zaplatí za vstup 3 Eura. V pokladně je možno požádat o letáček s českým průvodcem, který je velice podrobný a přehledný. V zahradě je cca okolo 37 druhů zvířat a toto množství se samozřejmě mění. Zahrada v Zittau je v mnoha směrech odlišná od zahrad na které je český návštěvník zvyklí. V zahradě nežijí ani tygři, nebo sloni a nebo jiní cizokrajní obyvatelé, kteří jsou v každé zoologické zahradě, ale uvidíme v ní například želvy, klokany, tučňáky, ale i obyčejné koně nebo osly. Díky modernímu způsobu života dnes spousta dětí ani neví, jak vypadá živý osel a nebo tak obyčejné zvíře jako je morče a nebo kůň. V zahradě je také mnoho stromů, stezek, mokřin, ale žijí v ní i pohádkové bytosti. Když se návštěvník chová tiše a pozorně sleduje život v zahradě, může potkat například vodníka a nebo malé dráčky. Samozřejmě nechybí ani stánky s občerstvením a suvenýry a nebo hřiště a dětská ZOO. U některých výběhů jsou i automaty, kde si návštěvník může za 20 centů zakoupit krmivo pro zvířata. Co je ovšem na celé zahradě asi nejzajímavější je to, že některé výběhy jsou postaveny tak, že jsou průchozí a návštěvník prochází přímo prostorami, kde žijí zvířata. Tak jako příklad ve výběhu daňků a muflonů návštěvník prochází výběhem pro zvířata a ti jsou již natolik ochočená, že se nechají i pohladit. Zahrada není nijak rozlehlá a velká, ale díky tomu jaká zvířata jí obývají je návštěva…  číst dále
Aleš Marek, 4.8. 2006
otvíračka