Na místě kostela ze 14. stol. vystavěn v l. 1710–1730 kostel barokní. Po jeho požáru v r. 1868 opraven. Poslední opravy r. 2009. Kostel obklopen hřbitovem. Kostel je přibližně orientovaná jednolodní stavba členěná pilastry s čtvercovým závěrem a hranolovou věží na západě.
Kostel sv. Pankráce v Jítravě
Pohled na kostel od severovýchodu
© Pavel Vítek 05/2011
Obec Jítrava, místní část obce Rynoltice, leží na silnici č. 13, spojující Liberec s Děčínem. Jítrava se nachází 17 km západně od Liberce. Kostel sv. Pankráce najdeme asi 500 m jižně od hlavní silnice.

historie

V Jítravě, jejíž původní název byl Pankratz, se nacházel farní kostel již v polovině 14. století. V letech 1710–1730 byl zbudován nový kostel, tentokrát již v barokním stylu. Na jeho severní straně byla roku 1737 postavena polygonální kaple. Roku 1868 byl kostel zasažen bleskem a zcela vyhořel. Za rok a půl byl však kostel nově vybudován a vysvěcen.

popis

Kostel sv. Pankráce je obdélná čtyřosá stavba. Členěn je pilastry. Na západní straně kostela se vypíná hranolovitá věž. Na protější straně stavby se nachází čtvercový presbytář. Zařízení kostela je pseudobarokní, pořízené po opravě kostela po jeho požáru v roce 1868. Rekonstrukcí prošel kostel roku 2009. Kostel je obklopen stále využívaným hřbitovem.
    Liberecký kraj,  Liberec  (LI), Jítrava