Vyvřelý čedičový vrch Stříbrník, jehož vrchol je od r. 1968 přírodní památkou. Přístupný po odbočce z turistické stezky z Žibřidic. Místo dalekého kruhového rozhledu na Ralsko, Ještěd a prakticky celé Lužické hory.
Vrchol Stříbrníku
Vrch Stříbrník (507 m n. m.), dříve německy Silberstein, jehož vrchol je od r. 1968 přírodní památkou, leží jihozápadně od vsi Žibřidice (německy Seifersdorf), která je místní částí obce Křižany. Z turistického rozcestí v Žibřidicích vychází k jihozápadu zelená turistická trasa, která po 1,5 km dojde na rozcestí Pod Stříbrníkem. Z něj vede k vrcholu odbočka dlouhá 0,75 km. Hlavní trasa zelené pokračuje přes Útěchovice (něm. Audishorn) do obce Hamr na Jezeře na silnici II/278, od vrcholu Stříbrníku celkem 4,75 km. Nejkratší přístup je tedy z Žibřidic, odkud vede tato zelená turistická stezka přes pole a kolem jelení obory.
16.1. 2020
popis

Stříbrník je přírodní památka na katastrálním území Žibřidice v okrese Liberec. Nachází se na vrcholu čedičového vrchu Stříbrník, německy Silberstein (507 m n. m.). Chráněné území je ve správě Krajského úřadu Libereckého kraje. Důvodem ochrany je zachování vypreparovaného vrcholu čedičové kupy, tvořeného zbytkem sopouchu se třemi morfologicky výraznými, samostatně vzniklými a vůči sobě paralelně posunutými vrcholy. Kromě ukázky složité tektonické stavby čedičového tělesa, projevující se m. j. klasicky vyvinutou sloupcovou odlučností, jsou předmětem ochrany i doprovodné fenomény třetihorního vulkanismu – tufové aglomerace a kontaktní metamorfózy pískovců a slínovců. Těleso je tvořeno slabě olivinickým, nefelinickým bazanitem. V podloží se nacházejí svrchnokřídové pískovce české křídové tabule. Pozoruhodný geologický útvar, který je tvořen spojením neovulkanických sopouchů s několika navzájem posunutými částmi žilného tělesa, vznikl v důsledku…  číst dále

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek), 20.10. 2019

Liberecký kraj,  Liberec  (LI), Žibřidice