Moje místa 0
Známá turistická útulna a hospoda U Veličků. Rodina Veličků v místech zvané Hutě, kde se původně těžila železná ruda pro frýdlantské železárny, hospodaří již od r. 1825. Místo stojí při turistické stezce na Lysou horu.
Turistická útulna a hospoda U Veličků.
© Jan P. Štěpánek 03/2006
Graficke pismenko Kolorit masívu Lysé hory a vůbec frýdlantské části Beskyd dotváří malebná turistická útulna a hospůdka U Veličků. Rod Veličků, který dal místu své jméno, zde hospodaří nepřetržitě již od roku 1825. Původní zemědělská usedlost rodiny Veličků se začala stávat vyhledávaným turistickým cílem až s rozvojem beskydské turistiky na přelomu 19. a 20. stol. a převážně v období 1. republiky, kdy zažívala turistika velký rozmach. Místo je dnes už fakticky neodmyslitelnou zastávkou při cestě na Lysou horu, či dokonce samostatným cílem turistů, kteří zde vždy najdou milé domácí prostředí a jen neradi se z hospůdkou U Veličků loučí. Turistickou útulnu ...

Lokalita Hutě v Malenovicích
    Místu, kde se hospůdka U Veličků nachází se odedávna říká Hutě. Toto pojmenování je na paměť skutečnosti, že se v těchto místech, kolem potoka Satina, těžila pro frýdlantské hutě (Frýdlantské železárny) kvalitní beskydská železnou ruda. Dodnes lze v okolí nalézt terénní pozůstatky po těžbě železné rudy (jámy, výsypy,...). Po skončení těžby rudy se však i nadále pokračovalo s těžbou dřeva, které se po potoce Satina splavovalo až do Frýdlantu. Tam