Přírodní památka Ondrášovy díry představuje soubor povrchových a podzemních pseudokrasových jevů na rozeklaném temeni Lukšince. Byla vyhlášena v roce 1990 a představuje chráněnou plochu o rozloze 4,50 ha. Sídliště kolonií netopýrů.
Pohled na místo vstupu do Ondrášových děr
Graficke pismenko Když se řekne Lysá hora, každému se vybaví nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd se svými 1323 metry. Lysá hora však není pouze vrchol s majestátným vysílačem a příjemnou horskou hospůdkou. Na rozeklaném temeni hřebene zvaného Lukšinec, 2 km severozápadně od vrcholu Lysé hory, se rozkládá Přírodní památka Ondrášovy díry, která představuje unikátní jeskynní systém v této části Beskyd. Byla vyhlášena v roce 1990 a představuje chráněnou plochu o rozloze 4,50 ha. Celková plocha, kterou však tento pseudokrasový prostor se svými povrchovými a podzemními pseudokrasovými jevy zabírá, je úctyhodných 14 ha. Ondrášovy díry jsou také ojedinělou zoologickou ...
Jan P. Štěpánek, web, 20.2. 2006

přírodní scenerie