Zaniklý lovecký zámeček stával nad obcí Pražmo. Postaven nedlouho před rokem 1664 rodem Oppersdorfů. V polovině 18. století přestavěn rodem Pražmů. Zanikl v 1. třetině 19. století.
Informační tabule, která informuje návštěvníka o zaniklém zámku Pražmo.
Graficke pismenko Mnohá literatura pojednávající o Pobeskydí a Pražmě uvádí, že léty udržovaná ústní tradice se zmiňuje o dřevěném zámečku na Pražmě s velkou loveckou oborou. Kde však tento zámeček ve skutečnosti stál? A existoval vůbec?
Ano, dnes již můžeme jednoznačně říci, že existoval, avšak bez řádného výzkumu si mnohá svá tajemství uchová dodnes. Není známa ani jeho přesná podoba, ani přesné umístění a ani doba jeho zániku.
Místo, kde se zámek nacházel je dnes tvořeno rozlehlou loukou, která se nachází po levé straně cesty z centra kolem kostela sv. Jana Nepomuckého, naproti hřbitovu. Zde, někde na této obrovské zatravněné ploše se tajemný lovecký zámek hrabat Pražmů nacházel. Dnes však nic nenasvědčuje existenci šlechtického sídla.

Lokalizace a umístění zámečku
    Dle mapy Stabilního katastru lze prohlásit, že v době vytvoření těchto map, tj. kolem roku 1833, zámeček jako stavba již neexistoval. V mapě lze však velmi dobře rozpoznat místo, kde zámek stával, respektive plochu, kterou zabíral zámek a jeho nejbližší ohrazené zázemí. Jižně od kostela sv. Jana Nepomuckého, při východní straně konce cesty směřující do lesa „Obora“ se rýsuje větší do lesa vykrojená parcela pole (role) s parcelním číslem 388 o

Vznik a zánik zámečku na Pražmě
    Zámeček původně patřil pod obec Raškovice, na jejímž území stával před vysazením Pražma. Raškovice spolu s tzv. Horní Lhotou (Vyšní Lhoty) patřily mezi jedny z nejstarších a nejvýše položených obcí frýdeckého panství. Až mnohem později se z jejího zalesněného území vyčlenila obec Morávka (po roce 1600), Krásná (mezi léty 1637-39) a konečně samotná obec Pražmo v roce 1777. A právě na jeho území se po vzniku obce zámeček ocitnul. Doba výstavby

Jan P. Štěpánek, Šlechtická sídla na Frýdecko - Místecku (J. Tichánek a kolektiv, 2006), 21.6. 2006
    Popis loveckého zámečku na Pražmě
    Vzhled zámečku zůstává dodnes zahalen tajemstvím. Jediným vodítkem k jeho podobě je jeho půdorys dochovaný na mapě Těšínska z roku 1780 a na mapě I. vojenského mapování císaře Josefa II. (1780-90). Na obou mapách vidíme shodně čtyřkřídlou přibližně čtvercovou budovu s malým vnitřním dvorkem a čtyřmi nárožními věžicemi. R. Vojkovský se domnívá, že se jedná o válcové věžičky. Tato domněnka však nemusí být zcela přesná. Detaily mapy nejsou tak